Tikász Sándor

 

 

 

Tikász Sándor - gitár, ének

 

Tizenkét éves koromban kezdtem gitározni autodidakta módon, felhasználva a korábbi hegedűs és egyéb zenei alapokat, mely sokat jelentett a gyors előrehaladásban. Kezdetektől fogva rendszeresen szerepeltem zenekarokban, (osztályzenekar, Kingston együttes, majd a Junior együttes tagja lettem.) Később számos egyéb formációval játszottam debreceni klubokban és művházakban. Rövid ideig a Mercur, a Rangers, és később a Tűzlabda együtteseknek is tagja voltam. A katonaságnál pedig a Radar beategyüttesben szerepeltem. Leszerelésem után megalakítottam a Revolver együttest.

Legjelentősebb zenekarom az általam és két barátommal, Felkai Mikivel és Pikó Sanyival létrehozott Lux együttes, melyet 1969-ben alapítottunk. (Az alapítást írásba foglaltuk, melyet "Lux első Dekrétum" néven tartunk számon.) Ebben a formációban basszusgitároztam, a Lux későbbi korszakaiban pedig szólógitáron játszottam.
Gitároztam továbbá a Debreceni Dzsesszegyüttesben mellyel több hazai és külföldi (Litvánia, Finnország) fesztiválon vettem részt. Az együttes megszűnése után tagja lettem a Debrecen Dixieland Jazz Band-nek, ahol hathúros banjón játszom mai napig is.
Ezzel a formációval szintén sok országban és fesztiválon játszottam. (Dánia, Ausztria, Németország, Olaszország, Franciaország,) Jó érzés volt együtt örömzenélni  Champion Jack Dupreevel és egy műsorban fellépni Billy Cobhammal, Maynard Fergusonnal. A legjelentősebb fellépésem velük a New Orleans-i Jazz and Heritage Fesztiválon volt 2006-ban, mely Amerika legjelentősebb jazz, blues, és rock fesztiválja. Jelenleg a Lux és a Dixieland Band mellett tagja vagyok a Ref-lex és a Hangfogó zenekaroknak.