mohos péter

 

 

 

Mohos Péter - gitáros, énekes, zeneszerző

 

A Hangfogó Band alapító tagja vagyok, valamint a zenekar vezetője és szervezője.
A 60-as évek elején kezdtem a zenei tanulmányaimat, kisgyerekként zongorán, majd - engedve a kor nagy csábításának - gitáron. A középiskolában már zenekarom volt, s akkor kezdtem el verseket és dalokat írni. 1968-ban a "Karácsonyi ének" c. saját szerzeményű dalommal első helyezést értünk el a gyulai Erkel Diákünnepeken, mely a youtube-on és a honlapunkon is látható, a Hangfogó Band előadásában.
A tanulmányaimat a debreceni Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskolán végeztem el, testnevelés-népművelés szakon. Hallgatótársaimmal a főiskolán alapítottuk meg a FOLK '81 zenekart, mellyel elsősorban a country műfajban utaztunk, de játszottunk magyar népzenét is. Ekkor írtam a "Volt egyszer egy város..." c. dalomat, mely Debrecenről szól, s a mai napig nagy népszerűségnek örvend. 1983-ban - már gyakorló népművelőként - szerveztem meg a város első zenei ifjúsági klubját Debreceni Folk Klub néven, ahol kétheti rendszerességgel léptek fel a folk műfaj hazai reprezentásai és debreceni amatőr formációk.
1985-ben megalakult a Hangfogó Band. Az öttagú formációval nagy ütemben bővült a repertoár, s ezzel együtt a saját dalaim száma is. 1993-ban megalapítottam a Hangfogó Kulturális Egyesületet, amelynek égisze alatt 13 éven keresztül működött városunk szívében a Hangfogó Klub. A zenekarral minden pénteken este rock-sztalgia partival vártuk a táncolni-szórakozni vágyó közönséget, s hosszú évek alatt vendégül láttunk ott sok közismert sztárt is. A klub más műfajoknak is helyet biztosított. Itt működött a Debreceni Jazz Klub, táncház, pinceszínház, s rendszeres bemutatkozási lehetőséget biztosítottunk a város amatőr rock formációinak.

Tagja vagyok a Magyar Jazz Szövetségnek, s a Magyar Újságírók Közösségének. Zenés-vereses műsorok szerkesztésével és előadásával is foglalkozom, melyeket debreceni színművészekkel, előadóművészekkel adunk elő különféle ünnepségeken (Trianon emlékműsor, '56-os emlékműsor, rendhagyó énekóra, stb.). 2013-ban alapítottam meg a Lyrius Műsorirodát, mely elsősorban debreceni színművészek, előadóművészek és különféle zenei formációk programjait forgalmazza.